PERSPRIJS

PERSPRIJS 2023

De Roeselaarse Perskring reikt elk jaar een persprijs uit. Die gaat naar een stadsgenoot of een vereniging uit Roeselare die het voorbije jaar positief in het nieuws kwam. De persmensen houden het hele jaar ogen en oren goed open en plaatsen regelmatig een nieuwe naam op de longlist. In het najaar worden op een bijeenkomst van de aangesloten persmensen drie genomineerden gekozen. Via een online voting kunnen lezers, luisteraars en kijkers deelnemen aan de stemming. De winnaar krijgt een kunstwerk gemaakt en geschonken door een Roeselaarse kunstenaar. 

De Persprijs 2023 werd op vrijdag 10 november uitgereikt in De Keuken van Roeselare op De Munt.

De winnaar van de online voting, er werd 1276 keer gestemd en van de stemming door de vakjury werd uiteindelijk ezel Berry. Hij kwam met zijn baasjes Piet en Paul Ternest afgezakt naar De Munt. Hij kreeg de prijs uit handen van burgemeester Kris Declercq. 

De genomineerden voor de Persprijs 2023 waren Lore Van Heesbeke, Jos Muylle en ezel Berry en zijn baasjes Piet, Paul en Fien Ternest.

Voor het eerst in de 17-jarige geschiedenis nomineert de Roeselaarse Perskring een... ezel. We willen allesbehalve oneerbiedig zijn maar Berry, zo vonden de journalisten en persfotografen van Roeselare, verdient deze nominatie.

Ezel Berry stapte deze zomer van Oekene naar Utrecht langs het Sint-Martinuspad. Aan zijn zijde baasje Piet Ternest en zijn broer Paul. Op het thuisfront hield dochter Fien Ternest de wacht en zorgde voor de nodige ruchtbaarheid voor het project. Want Berry stapte voor het goede doel en verzamelde op die manier ruim 8000 euro. Die som gaat naar de sociale projecten in Dogbo, de Beninse stad waar Roeselare een sterke band mee heeft.

BERRY

De ezel die samen met Piet en Paul Ternest 600 km aflegde voor het goede doel

JOS MUYLLE

bezieler van het sociaal project NAR

NAR staat voor NieuwjaarsActieRoeselare en is een initiatief waar Jos Muylle samen met een schare vrijwilligers elk jaar weer zijn schouders onder zet. 

Mensen die op de pechstrook van het leven zijn terecht gekomen zijn de doelgroep van deze actie waarbij op oudejaarsavond een gezellig feest wordt georganiseerd in Ten Elsberge. Vorig jaar konden ze zo 150 kansarmen een uitzonderlijk nieuwjaarsfeest bezorgen.

Sinds kort verzorgt NAR ook met Pasen een kinderfeest.

LORE VAN HEESBEKE

voetbalster

Special Flame, goud Special Olympics

De 19-jarige Lore Van Heesbeke is met de Special Flames op de Wereldspelen van de Special Olympics in Berlijn kampioen geworden. Tijdens de finale van de voetbalcompetitie voor dames versloeg ze met haar ploeg RWanda met de strafschoppen. Een gouden medaille voor een Roeselaarse. Dat moest een nominatie opleveren voor onze Persprijs. Lore hoopt binnenkort opnieuw geselecteerd te worden voor een volgende uitdaging met de Special Flames.Foto's Stefaan Beel