PERSPRIJS 2021

PERSPRIJS 2021

Foto's Stefaan Beel

Winnaar Persprijs 2021 Henk De Gheldere

Henk De Gheldere


"De bar van Lokaal in combinatie met een vernieuwde Sinksenkermis op het Deconinckplein. Daar droom ik van!"


Henk is al jaren het gezicht van 'De Verne' in de Kermisstraat. De voorbije jaren kwam hij op de proppen met opmerkelijke en vernieuwende horecaprojecten. 

"De Verne draait goed onder leiding van onze Niels. Dus was er tijd om andere dingen te doen. Zo zijn eerst gestart met De Lange Giraf in de Zuidstraat maar dat pand gaat binnenkort tegen de vlakte voor het nieuwe stadhuis. Toen kwam de voormalige pastorie van de Sint-Amandsparochie leeg te staan en we ontdekten daar een prachtige tuin. Meteen was het plan klaar voor een nieuwe giraf, of zoals we het noemen, bij meneer pastoor. En daar is Ward ondertussen goed warmgelopen."

"Maar ik ben altijd blijven hopen om ooit eens iets te kunnen opstarten in de Ooststraat. Met Jeanien is dit nu eindelijk gelukt. Het is een totaal nieuw concept en het slaat blijkbaar goed aan."

"Pas enkele weken geleden rolden we alweer in een nieuw project. We hebben de bar van Lokaal in de kerk overgenomen. Voortaan is er op vrijdag op het plein een gezellig terras. Mijn grootste droom is om datzelfde Deconcinckplein de sinksenfoor in ere te herstellen. Rond het grasveld zouden allerlei eet- en drankstandjes kunnen staan terwijl de Moermanparking ideaal zou zijn voor de kermiskramen."

Alexander Verduyn


"Ik had deze nominatie helemaal niet zien aankomen. Helpen om de jeugdploegen van KSV Roeselare te redden, leek me logisch."


De jeugdploegen van KSV Roeselare zijn sinds vorig weekend weer aan de slag. Een nieuwe jeugdbestuur met Alexander Verduyn op kop stelt alles in het werk om dit seizoen af te werken. “Er ligt een pak werk op tafel, maar ik ben positief verbaasd van de vele helpende handen die zich spontaan aandienen.” Financieel is het toch wat behelpen. “We starten van nul. Dus zijn we nog op zoek naar gulle sponsors. Eén ding zeker: alle centen vloeien nu rechtstreeks naar de jeugd.”

De geschiedenis van KSV Roeselare kent heel wat hoofdstukken, van de hoogdagen in eerste klasse tot de onverkwikkelijke episodes die elkaar daarna in sneltempo opvolgden. Maar toen de voetbalclub na een tweede faillissement in een jaar tijd op apegapen lag, was de goegemeente het eens. De jeugd van KSV Roeselare moest gered worden. En zo geschiedde.

“Dankzij de medewerking van heel wat mensen, met speciale vermelding voor onze advocaat Maarten Vinckier”, stipt Alexander Verduyn meteen aan. “Maar ook curator Yves François heeft ons op de goede weg gezet. We hebben zijn fiat, het is nu enkel nog wachten op de definitieve toestemming van de bond."























"Wij hebben het stamnummer 134 niet overgenomen, maar mogen onder dat nummer van de curator wel in competitie blijven. We kijken ook niet al te ver vooruit. Bedoeling is dat we dit seizoen kunnen uitdoen. Naar volgend jaar zou er een eerste elftal moeten kunnen komen. Wij staan open voor alle serieuze voorstellen, maar gaan ons niet in avonturen storten.”

KSV Roeselare was al heel wat jeugdspelers kwijtgespeeld, maar de jeugdwerking telt nu nog 190 spelers. “We zijn ook TJVO’s (technische verantwoordelijken jeugd) Kurt Vercamp en Dominique Samyn dankbaar. Ook Stijn Meert is ons blijven helpen. Niet evident, want daar stond niks tegenover. Ook onze trainers bleven op post. Enkel voor U6 en U7 zoeken we nog extra trainers.”

Alexander Verduyn was door voorzitter Yves Olivier, met wie hij bevriend is, al eerder aangezocht om een jeugdbestuur op te richten. “Dat was twee weken voor de bom ontplofte.”

Ondertussen is al veel water door de Mandel gevloeid. “Toen vorige week bleek dat de investeerders niet over de brug zouden komen, hebben we zelf het heft in handen genomen. We konden een jeugdbestuur samentellen met een vijftal mensen die elk op hun eigen domein verantwoordelijkheid zullen nemen. Rik Joye, duivel-doet-al binnen de club, verzet nu ook voor ons bergen werk. Verder zijn er ook nog vier papa’s van bij KSVR voetballende zonen in het verhaal gestapt. Davy Vermander is de man die onze financiën bewaakt en ook Domenico Dejonghe, Geert Deblaere en ikzelf kwamen aan boord. Een echte taakverdeling is er nog niet, dat is iets voor later”, aldus Alexander Verduyn die dan wellicht de nieuwe voorzitter wordt.

Zelf is Alexander Verduyn (44) goed thuis in de voetbalwereld. Hij kreeg zijn jeugdopleiding bij Kortemark en stapte op zijn zestiende over naar Club Roeselare. “Ik speelde er vier seizoenen. Toen nog in derde klasse en de heroïsche derby’s tegen SK Roeselare liggen nog vers in mijn geheugen.”

Na zijn jaren bij Club trok hij naar SVD Handzame dat toen de nationale reeksen bestormde, later voetbalde hij weer bij Kortemark in eerste en tweede provinciale. “Mijn vader is er nog altijd voorzitter, ze staan na vier matchen aan de leiding in tweede provinciale.” Nu trekt Alexander nog de voetbalschoenen aan bij VK tHoge in de schepen Byttebier-competitie in Kortrijk waar hij onder meer ploegmaat is van Yves Vanderhaeghe.

Ceo van familiebedrijf

Alexander groeide ook op in Kortemark en is er nu ceo van het familiebedrijf Verduyn. Het bedrijf handelt in verse groenten en is onder meer toeleverancier voor supermarkten en de groenten verwerkende industrie. “Onze specialiteit zijn worteltjes”, voegt hij er nog aan toe. Verduyn nv heeft ook vestigingen in Frankrijk en Spanje en stelt ruim 150 mensen tewerk.

De jeugd van KSV Roeselare wil hij ook mee als een goede huisvader beheren. “We gaan geen geld uitgeven dat we niet hebben. Onze kas was helemaal leeg. We zijn begonnen met elk 50 euro uit te leggen om de eerste kleinere kosten te dekken. Straks komen ook nog de lidgelden binnen, maar we gaan dus ook op zoek naar sponsoring. Het is opvallend hoeveel reacties we gekregen hebben van mensen die iets willen doen voor ons. Maar we willen ook nog een commercieel iemand aan ons jeugdbestuur toevoegen, iemand die sponsors kan benaderen. Ook onze kantiniers bleven op post en voor het onderhoud van de velden en het poetsen van de kleedkamers hebben we ook al vrijwilligers gevonden.”

Ondertussen is de jeugd van KSV Roeselare weer aan het voetballen geslagen. “We doen het voor hen”, zegt Alexander. “Zelf wonen wij hier in de Bietstraat, op 500 meter van Schiervelde. Er is een prachtige accommodatie. Het zou zonde zijn als hier geen jeugdspelers terecht zouden kunnen. De jeugdwerking van KSV Roeselare heeft wat er ook gebeurde altijd een goede naam gehad. Ook de burgemeester en zijn schepencollege hebben ervoor gezorgd dat we deze doorstart konden nemen. De kinderen kunnen zich amuseren op het veld en ook de papa’s en mama’s genieten mee”, aldus Alexander die getrouwd is met July Vanhuyse. “Je kent de familie Vanhuyse wel, van de appelsientjes”, knipoogt Alexander. (Wouter Vander Stricht KW 09/10/2020)

Lana Verkest 


"Oooh waw! Genomineerd voor de Roeselaarse Persprijs. Wat een eer, dankjewel."



Lana Verkest (16) scheert hoge toppen in de danswereld.

“Ik heb altijd al willen dansen en volg les sinds ik 6 jaar was. Aanvankelijk een uurtje balletles per week, maar ik wou meer. Zo kwam ik bij Life Danscenter in Izegem terecht. Ik werd geselecteerd om te dansen bij teams in verschillende stijlen.” Zo rolde Lana  van het ene in het andere en proefde van veel disciplines: moderne dans, disco, ballet, hiphop, latin,... Bovendien slaagde ze als jongste voor de auditie van compagnie Compani-one onder leiding van Anneke Ghysens, gekend van het vtm-programma So You Think You Can Dance. Op haar twaalfde wist Lana al dat haar toekomst in het dansen lag. Ze trok naar de Kunsthumaniora Hedendaagse Dans in Antwerpen. “Ik nam eigenlijk alleen maar aan de selecties deel om te weten of ik goed genoeg was”, lacht ze. “Ik heb dyscalculie, een leerstoornis op gebied van rekenen, en wist dus niet goed welke richting ik uit moest. Maar dat probleem was snel van de baan. Even heb ik getwijfeld, want ik moest op internaat en de danswereld is best wel hard en er is veel jaloezie. Maar tegen dat we thuiskwamen van de selectie had ik de knoop al doorgehakt.”























Dat dans Lana’s passie is, mag duidelijk zijn. Ze danst wekelijks 25 uur en bijna elk weekend neemt ze deel aan wedstrijden. Dit jaar alleen al is ze vice-Belgisch kampioen solo modern bij de junioren topklasse, vice-Belgisch kampioen disco duo, won ze de Beker van België met haar duopartner moderne dans en ook met haar discoteam en eindigde ze tweede in de Beker van België solo modern junioren advanced. Dansen brengt haar ook vaak naar het buitenland. Ze nam vorige zomer deel aan een dansstage in Italië en verdedigde ze  voor het tweede jaar op rij de nationale driekleur tijdens het WK in Polen. “Dansen is hard werken voor mij. Maar ik zou op vandaag niet staan waar ik sta zonder mijn entourage. Mijn coachen, kinesist, vrienden en familie en mijn vriendje zijn degene die me doen groeien”, zegt Lana.

Sinds februari is Lana ook officieel een Detailsgirl. “Tijdens wedstrijden zijn er altijd veel fotografen aanwezig. Zo ben ik ook wat fotoshoots beginnen doen. Een van die foto’s waarop ik danskledij van het Amerikaanse merk Details Dancewear droeg, is via sociale media bij het familiebedrijf uit San Diego verzeild. De zaakvoerders namen contact op en wilden direct naar België komen voor een auditieshoot. Die paste binnen een grotere tour door Europa waarbij ze op zoek gingen naar gezichten voor hun merk. In oktober stond ik in Brugge voor hun lens en de zaakvoerders waren meteen overtuigd. Een week later zat ik in Parijs voor een fotoshoot en sinds februari mag ik me officieel een Detailsgirl noemen, de eerste en enige in Europa.” (Charlotte Degezelle - hln - 2019)