PERSPRIJS 2020

De Persprijs 2020 werd uitgereikt op vrijdag 26 juni 2020. 

De drie genomineerden voor de Persprijs 2020 waren...

foto Stefaan Beel

Beeldmateriaal Bas De Wilde

Genomineerde #1

Dr. Hans Kluge

Directeur WHO Europe




In september 2019 werd onze stadsgenoot Dr. Hans Kluge aangesteld als directeur van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Een bericht van de collega's van Het Laatste Nieuws


Directeur WHO Europa waarschuwt voor versoepelingen: “We kunnen onszelf niet toelaten te geloven dat we veilig zijn”


De Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept de Europese landen op voorzichtig te zijn bij het versoepelen van de maatregelen tegen het coronavirus. “We bevinden ons nog steeds in zeer woelig water”, zei directeur Hans Kluge donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie. “Elk teken dat het virus onder controle is, is een goed teken”, aldus Kluge. Maar hij waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid, “op dit moment onze grootste vijand”. 

Een snelle weg terug naar het leven zoals het voorheen was, is er volgens Kluge niet. “We kunnen onszelf niet toelaten te geloven dat we veilig zijn.”


“Bijna 50 procent van het globale aantal Covid-19-gevallen - meer dan 1,2 miljoen - zien we in de Europese regio”, verklaarde Kluge. “Het stemt me triest te melden dat meer dan 110.000 mensen gestorven zijn. Sinds ik zeven dagen geleden verslag uitbracht, is het aantal nieuwe gevallen met meer dan een kwart toegenomen en het aantal doden met een derde.” 

“Begrijp dit goed, we bevinden ons nog steeds in zeer woelig water en dat zal nog enige tijd zo zijn”, vervolgde de Belg. “Van de tien landen over de hele wereld die de voorbije 24 uur het hoogste aantal nieuwe gevallen hebben gerapporteerd, liggen er zes in de Europese regio.”

Kluge vestigde ook de aandacht op de “erg verontrustende” situatie in de woonzorgcentra. “Op basis van de schattingen in Europese landen was de helft van diegenen die gestorven zijn aan Covid-19 bewoner van een woonzorgcentrum. Dit is een onvoorstelbare menselijke tragedie. Al diegenen die in woonzorgcentra overlijden na een besmetting met het coronavirus hebben het recht op verzorging en stervensbegeleiding, omgeven door hun geliefden.”


Veel inwoners van woonzorgcentra zijn vandaag verstoken van emotionele en fysieke steun omdat ze geen bezoek van familie en vrienden kunnen krijgen, gaf Kluge aan. “De rol van de overheidssector om niemand achter te laten, kan niet genoeg benadrukt worden. Zelfs onder zeer oude mensen die zwak zijn en veel chronische aandoeningen hebben, zijn er velen die een goede kans op herstel hebben als ze goed verzorgd worden.” 


“Deze pandemie heeft een schijnwerper gericht op de ondergewaardeerde delen van onze samenleving die over het hoofd zijn gezien.” Kluge hoopt dan ook dat er in de toekomst meer geïnvesteerd zal worden in woonzorgcentra. 

Concreet vraagt hij dat alle zorgverleners in die centra PPE-mondmaskers en ander essentiële zaken krijgen om zich te beschermen, dat ze beter betaald worden voor het moeilijke werk dat ze verrichten en dat ze een goede opleiding krijgen. Verder wil hij onder meer dat er specifiek voor woonzorgcentra plannen worden opgesteld om infecties te voorkomen en controleren en dat positieve gevallen meteen geïsoleerd worden. Tot slot hoopt Kluge dat regeringen zich zullen inzetten om sterke zorgsystemen uit te bouwen. 


ADN

Het Laatste Nieuws (bron Belga)

23/4/2020







Genomineerde #2

Sofie Vervaecke

balletdanseres




Onze jongste genomineerde reed, of liever danste, de voorbije jaren een opmerkelijk parcours bij elkaar. Het begon in Monaco schreven onze collega's van Het Nieuwsblad net een jaar geleden...



Roeselaarse balletdanseres schittert in Duitsland


De Roeselaarse balletdanseres Sofie Vervaecke schittert in een eigen choreografie voor het Staatstheater van Nürnberg. Twee jaar geleden maakte ze er haar debuut. In de voorstelling tonen twaalf dansers hun kunsten.


De Roeselaarse ballerina Sofie Vervaecke studeerde in 2016 af aan de Académie Princesse Grace in Monaco en begon daarna haar carrière bij het Duitse Staatstheater Ballett Nürnberg op achttienjarige leeftijd. Dat staat in Europa zeer hoog aangeschreven in de balletwereld. Het gezelschap kreeg vorig seizoen nog de prijs van beste compagnie in Duitsland.


Na twee seizoenen mag ze eindelijk schitteren als danseres in een eigen choreografie. “Mijn eerste ervaring met choreografie kwam er door mijn goede vriend Shale Wagma. Hij vroeg me een choreo te maken voor een modern stuk bij het English National Ballet”, zegt Sofie Vervaecke.


Het was een zeer modern en gewaagd stuk over een homoseksuele man die niet aanvaard werd in de wereld. De reacties daarop waren alvast zeer lovend. Dat gaf haar moed om voor de eigen compagnie een choreografie te maken. Het gebeurde onder de noemer Exquisite Corps IV, waarin ze net als elf andere dansers uit de compagnie een choreo mocht maken.


“Ik dans er ook in mee, dus het is dubbel. Het is absoluut geen evidentie, want de lat ligt hier hoog. Gelukkig zijn we erop getraind om hard te werken. Een echt verhaal is er niet. Ik laat graag het publiek zelf een betekenis geven aan het stuk. Zo laat ik heel veel over aan de verbeelding. Los van de inhoud moest ik ook de andere facetten beheren, van make-up en belichting tot decor.”

De balletdanseres heeft er heel wat uit geleerd en wil nog meer choreografieën maken. Deze zomer keert ze eerst even terug naar haar thuisstad Roeselare.

“Ik zal blij zijn om wat meer tijd te spenderen met mijn familie en vrienden. In augustus geef ik dan een dansstage bij dansschool Induce in de Mandellaan, waar ik zelf gewoond heb.”


Steven Leenknegt

Het Nieuwsblad

22/6/2019

Genomineerde #3

De volledige Roeselaarse Zorgsector

in de persoon van longarts Ingel Demedts


Bij het begin van de coronacrisis uitte Dr. Demedts zijn bezorgdheid bij de collega's van De Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode



Helden van de zorg


Het moest hem van het hart, klinkt het bij Ingel Demedts (45), al elf jaar een gerespecteerd longarts bij AZ Delta in Roeselare. "Toen de overheid eind vorige week die drastische maatregelen aankondigde, was ik allesbehalve verrast", zegt hij. "Waar ik wél met grote ogen naar heb gekeken, is hoe de gemiddelde Belg daarop heeft gereageerd. Plots werden er tal van lockdownfeestjes georganiseerd, ging iedereen nog snel een laatste keer op restaurant in Sluis... Onbegrijpelijk en beschamend. Terwijl de federale regering op basis van duidelijk wetenschappelijk advies drastische, maar hoognodige maatregelen heeft genomen. Met slechts één duidelijk doel voor ogen: de pandemie die op ons afkomt spreiden in de tijd en een piek proberen te voorkomen."


"Aan de jongere generatie moeten we blijven duidelijk maken dat dit niet om een gewone vakantie gaat. Voor hen is het niet eenvoudig om de ernst van de situatie in te zien. De lessen zijn afgeschaft en dan maken ze maar plannen om met een twintigtal vrienden af te spreken. Zo werkt het uiteraard niet. We moeten heel goed beseffen dat elk uur telt en dat we allemaal aan hetzelfde zeel moeten trekken."

De gevolgen zouden niet te overzien zijn, waarschuwt de longarts. "Als de pandemie helemaal zou uitbreken, dan crasht ons ziekenhuissysteem compleet. Dat moeten we te allen prijze vermijden. Dat kan alleen maar door onszelf volledig weg te cijferen om voor anderen te zorgen. De ouderen en zwakkeren van onze maatschappij staan voorop. Wie niet buiten moet komen, blijft dus best thuis en vermijdt alle contact. Zo simpel is het", benadrukt Ingel Demedts.


"De perceptie is dat jonge en gezonde mensen niet vatbaar zijn voor COVID-19, maar dat klopt niet. Letterlijk iedereen loopt gevaar, maar jammer genoeg beseffen we collectief niet goed waarmee we te maken hebben. Dit is een nieuwe en onbekende ziekte, waar we bovendien nog geen medicijn of vaccin voor hebben. Het enige wat we kunnen doen, is ons van een potentiële besmetting isoleren. Dat zijn we niet gewend en voelt vreemd aan. Maar het kan niet anders."


Dat zijn oproep zo massaal gedeeld en opgepikt werd, doet Demedts deugd. "Het bewijst dat ik niet alleen sta met mijn zorgen. Ik voelde mij verplicht om de puntjes op de i te zetten. En ik zal mijn boodschap blijven herhalen, tot we allemaal doen wat van ons gevraagd wordt. Het worden bijzonder lastige weken, dat besef ik. Niet enkel voor wie in de medische of zorgsector werkt, maar voor élke burger. Zo lang thuis moeten blijven, dat is verre van evident. Maar het moet."


Binnen AZ Delta zorgt COVID-19 stilaan voor extra drukte. "Vooral de spoeddienst, de dienst intensieve zorgen en de longartsen hebben duidelijk al meer werk. Maar vergis je niet: de echte piek moet nog komen. Daarom is het broodnodig om nu al de juiste beslissingen te nemen. Niet-dringende behandelingen en operaties moeten we simpelweg uitstellen, om al onze aandacht op het coronavirus te kunnen richten. Maar wie bijvoorbeeld longkanker heeft, zal natuurlijk wel nog op de nodige zorgen kunnen rekenen. Dat is evenzeer van levensbelang."

Wanneer het coronavirus uitgewerkt zal zijn, valt niet te voorspellen, vindt Demedts. "Ik luister naar de virologen, zij zijn de autoriteiten op dat vlak. Wat ik wel weet, is dat we een hoge piek moeten vermijden. Laat ons liever een langere en beheersbare periode overbruggen. Ik hoop echt dat de genomen maatregelen voor een ommekeer in het aantal besmette mensen kan zorgen, maar alles staat of valt met hoe goed we die opvolgen. Daarom zal ik op deze nagel blijven kloppen."

Vrees om zelf besmet te raken, heeft Ingel Demedts niet. "We zijn professionals. We weten hoe we met ziektes moeten omgaan en welke risico's dit met zich meebrengt. Maar uiteindelijk zullen er ook in onze bezetting gaten vallen door de ziekte. Ik hoop vooral dat we voldoende beschermend materiaal, zoals mondmaskers en ontsmettingsalcohol, zullen blijven hebben. Dat is voor ons van levensbelang."


Philippe Verhaest

De Krant van West-Vlaanderen

De Weekbode

20/3/2020