PERSPRIJS 2019

De winnaars van de PERSPRIJS 2019


Jimmy Hostens

en

Rino Feys

PERSPRIJS 2019

De winnaar van de persprijs werd bepaald door een onlinevoting.


(foto's Stefaan Beel, filmpjes Joke Couvreur)

De winnaars van de persprijs kregen een kunstwerk van een Roeselaarse kunstenaar.

Dit keer was dit een sfeerfoto van persfotograaf Jos Bogaerts.

De drie genomineerden voor de 13de Roeselaarse Persprijs waren...


genomineerde #1    Naima Charkaoui

Haar zin voor engagement heeft Naima Charkoui van haar beide ouders mee, zegt ze. De ondertussen naar Brussel uitgeweken Roeselaarse zag haar papa Aziz de eerste allochtone schepen van Vlaanderen worden, terwijl mama Maria Degryse zich haar hele leven heeft ingezet voor de arbeidersbewegingen.

Onlangs werd ze door het Vlaams Parlement aangesteld als kinderrechtencommissaris a.i. Vorig jaar kwam ook haar boek 'Racisme, over wonden en veerkracht' in de boekenrekken. Het werd een topper.

"Ik ben half-Marokkaans en half-Belgisch en in vergelijking met veel andere mensen ben ik enorm geprivilegieerd. Ik groeide op in een oer-Vlaams gezin. Enkel mijn naam doet vermoeden dat ik deels van vreemde origine ben. Maar dat was voldoende om een stempel te krijgen. Zoals toen ik solliciteerde bij een ngo en men me zei dat 'ik zeer goed Nederlands sprak' of toen ik via een interimkantoor vanwege mijn achtergrond geen job kon krijgen. Dat werkt destabiliserend."

"Met mijn boek wil ik focussen op de slachtoffers. Nu komt de dader te vaak in de picture. Racisme moet uitgelegd worden aan een kind dat aan zijn ouders zegt dat hij of zij plots niet meer bruin wil zijn. De kennis om dat te doen vind je amper in Vlaanderen. Die vond ik wel in het buitenland en dat heb ik nu naar het Vlaamse niveau vertaald." (vrij naar KW - Philippe Verhaest)


genomineerde #2   Rino Feys & Jimmy Hostens


Ze noemen het zelf een graphic novel. Rino en Jimmy zijn de tekenaars en de auteurs van 'Altijd ergens oorlog', een oorlogsstripverhaal dat verscheen bij uitgeverij Bibliodroom in 2016 en straks aan de derde druk toe is. Deel twee rolde van de persen in 2018. Dit is een hele prestatie want de twee auteurs zijn aan hun proefstuk toe. Ook de uitgeverij waagde zich voor het eerst aan een strip.

"Zes jaar hebben we aan dit project gezweet", vertellen Jimmy en Rino. "De twee delen zijn samen goed voor 220 pagina's die de groote oorlog in Roeselare in full color in beeld brengen. Het is een historisch accuraat maar tevens wervelend avontuur dat zich afspeelt aan het begin van de vorige eeuw in een stadje net voor het front. We waren gefascineerd door de verhalen van gewone Roeselarenaars die bijna vijf jaar onder het juk van de bezetter hebben geleefd. We zijn vertrokken vanuit getuigenverslagen en dagboeken en verzonnen daarbij een familie waardoor de verschillende verhaallijnen aan elkaar konden worden gekoppeld."

"Zo ontstond er een meeslepend en spannend scenario dat de oorlogsgruwel weergeeft door de ogen van een kind."

Het succes van 'Altijd ergens oorlog' kreeg een boost toen De Standaard tekenaar Jimmy Hostens tot dé ontdekking van 2016 bombardeerde.


genomineerde #3   Roeselare Proper - Raf Verbeke


"De Facebookgroep Roeselare Proper bestaat uit enthousiaste en milieubewuste mensen die een actieve bijdrage willen leveren aan de bestrijding van zwerfvuil", vertelt Raf Verbeke. De Perskring nomineert de hele groep maar met Raf krijgt de groep een gezicht en dat praat makkelijker. "We zijn een positief platform om elkaar te motiveren en om zicht te krijgen wie en waar er actief is rond zwerfvuil en sluikstorten. In onze groep kunnen acties, ideeën en foto's worden gepost. Iedereen is welkom om lid te worden van onze groep. Het is nodig om mensen te sensibiliseren. Helaas is er geen perfecte oplossing voor het probleem. Maar kunnen we onze ogen sluiten en de andere kant opkijken?"

"Onderzoek toont aan dat zwerfvuil een van de grootste bronnen van ergernis vormt. Het zorgt voor een onveiligheidsgevoel en het opruimen kost dan ook nog eens een smak geld"

De fb-groep Roeselare Proper werd in september 2018 opgericht op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen. "Toen vroegen we de politieke partijen om de onmiddellijke omgeving rond hun verkiezingsborden op te ruimen. Het werd een onderlinge competitie en het betekende voor onze groep een enorme boost."

"Sinds kort hebben we ook contact met een tiental bedrijven dat ons wil sponsoren. Zo kunnen we elke week een actieve zwerfvuilruimer een leuke attentie bezorgen."
Copyright © All Rights Reserved